E430 Витамин A (ретинол)
Този тест измерва концентрацията на ретинол в кръвта
Този тест измерва концентрацията на ретинол в кръвта
Условия за вземане: Сутрин, на гладно, минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Витамини
Метаболомика
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Анализ на витамини, минерали и микроелементи
няма подкатегории витамини
Този тест измерва концентрацията на ретинол в кръвта. Ретинолът е основната форма на витамин А при животните. Витамин А е основно хранително вещество, необходимо за доброто зрение, растежа и целостта на кожата, формирането на костите, имунната функция и ембрионалното развитие. Той е необходим за производството на фоторецептори в очите и за поддържане на лигавицата на повърхността на очите и други лигавици. Недостигът на витамин А може да влоши нощното виждане, да причини увреждане на очите и в тежки случаи да доведе до слепота. Острият или хроничен излишък на витамин А може да бъде токсичен, да предизвика редица симптоми и понякога да доведе до вродени дефекти.
Организмът не може да произвежда витамин А и трябва да разчита на хранителни източници, за да си го набави. Месните източници осигуряват витамин А (като ретинол), а зеленчуковите и плодовите източници - каротин (вещество, което може да се превърне във витамин А от черния дроб). Витамин А се съхранява в черния дроб и мастните тъкани (той е мастноразтворим) и здравите възрастни могат да имат запаси за цяла година, докато черният дроб на дете може да има запас, достатъчен само за няколко седмици. Организмът поддържа относително стабилна концентрация в кръвта чрез система за обратна връзка, която освобождава витамин А от запасите според нуждите и увеличава или намалява ефективността на усвояването на витамин А от храната.
Витамин А може да бъде мобилизиран от черния дроб към периферните тъкани. В кръвта той се пренася от протеин, наречен ретинол-свързващ протеин (RBP). Следователно способността на черния дроб да произвежда RBP също влияе върху нивото на витамин А по време на кръвното изследване.
Недостигът на витамин А е сериозен здравен проблем в много развиващи се страни, където голям брой хора страдат от недохранване. Един от първите симптоми на недостиг на витамин А е нощната слепота.
В развитите страни недостигът се наблюдава предимно при хора с недохранване, с нарушения в абсорбцията, като целиакия, кистозна фиброза или хроничен панкреатит, при възрастни хора и при хора с алкохолизъм и чернодробни заболявания.
Токсичността на витамин А се проявява предимно при прекомерна употреба на витаминни добавки. Понякога обаче тя може да възникне, когато хранителният режим включва голям дял храни от животински източници, които са с високо съдържание на витамин А, като например черен дроб.
Защо да се изследвате?
За откриване на недостиг или токсичност на витамин А.
Кога да се изследвате?
При наличие на симптоми, предполагащи недостиг или излишък на витамин А.
Каква проба се изисква?
Венозна кръв.
Необходима ли е подготовка за теста?
Пробата се взима на гладно. 24 часа преди вземането на пробата не трябва да се консумира алкохол.
Има ли нещо друго, което трябва да знам?
Човек с минимално количество съхранен витамин А може да има незначително, но достатъчно количество витамин А, докато не получи заболяване или друго състояние, например бременност, при което организмът има нужда от по-големи количества.
Клинично приложение: Недохранване, целиакия, муковисцидоза, панкреатит, анемия, алкохолизъм, чернодробно заболяване, малабсорбция.