Инсулин - ОГТТ (0 мин., 60 мин., 120 мин.)
Орален глюкозотолерантен тест + трикратен инсулин
Орален глюкозотолерантен тест + трикратен инсулин
Сутрин до 10:00 ч. на гладно.
Биохимия
Ендокринология
Въглехидратна обмяна
Биохимични маркери кръв
Диабет
Въглехидратна обмяна
Биохимични маркери кръв
Диабет
Инсулинът е хормон, произвеждан от бета-клетките в панкреаса. Малки количества инсулин обикновено се освобождават в кръвта след всяко хранене и спомагат за транспортирането на глюкозата до клетките на организма, където тя е необходима за производството на енергия. Инсулиновата резистентност е намалена способност на организма да реагира на действието на инсулина, особено от страна на мускулните и мастните тъкани. Тъй като клетките трябва да разполагат с глюкоза, за да оцелеят, организмът компенсира инсулиновата резистентност, като произвежда допълнителни количества от хормона. Това води до състояние на хиперинсулинемия в кръвта и свръхстимулация на някои тъкани, които са останали чувствителни към инсулина. С течение на времето този процес води до дисбаланс в отношенията между глюкозата и инсулина и може да има неблагоприятни последици в организма.
Хиперинсулинемията и инсулиновата резистентност могат да повлияят на съотношението на липидите в организма, като значително увеличат количеството на триглицеридите и sdLDL (малки плътни липопротеини) в кръвта и намалят количеството на HDL (липопротеини с висока плътност) холестерола, (известен още като "добрия холестерол"). Те може също така да увеличат риска от образуване на тромби, да предизвикат възпалителни промени и да увеличат задържането на натрий в организма, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Те са и съдов рисков фактор, който увеличава вероятността от заболяване на артериите.
Изследват се:
(Хомеостазен модел за оценка на инсулинова резистентност (HOMA-IR) е метод, използван за количествен израз на инсулиновата резистентност и бета-клетъчната функция.)