През официалните почивни дни, 01,03,04,05 и 06.05.24, всички офиси на Лаборатория „ГЕНИКА“ няма да работят!
На 02.05.24, в гр. София, ще работи само Централна регистратура (ул. Ами Буе 84) с намалено работно време (08:00 до 16:00)!
На 30.04.24 и 02.05.24 няма да се приемат проби за микробиология!

Течна биопсия – неинвазивен метод за ранно откриване и проследяване на ракови заболявания

При това изследване кръвна проба се анализира за наличие на туморна ДНК

7.11.2022 г.

Течната биопсия играе все по-голяма роля в ранната диагностика на  онкологични заболявания и в проследяване на развитието на болестта с цел коригиране на лечението.

Какво представлява течната биопсия?

Течната биопсия е неинвазивна алтернатива на хирургичната биопсия, която позволява на лекарите да открият редица данни за тумора чрез обикновена кръвна проба. Следите от ДНК на рака в кръвта могат да дадат информация за това кое лечение е най-вероятно да бъде ефикасно за този пациент.

Тестът за течна биопсия, който може да открие мутации на гена на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), срещащи се при 10-35 % от пациентите с недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД), помага на лекарите да изберат правилното лечение за правилния пациент в правилното време.

Голяма част от ранните изследвания на течната биопсия са свързани с рака на белия дроб, гърдата и простатата, но се очаква тази технология да окаже влияние върху всички видове рак.

Неинвазивният характер на течната биопсия, за която са необходими само 5 милилитра кръв, означава, че тя е много по-лесно поносима и процедурата е по-бърза от хирургичната биопсия. Кръвната проба се анализира за туморна ДНК.

Поносимостта и удобството са основен стимул за пациентите. Най-голямото предимство се крие в потенциала на течната биопсия да открива прогресия на заболяването или резистентност към лечение много преди то да предизвика клинични симптоми или да се появи на образни изследвания.

При повечето видове рак има множество генетични мутации, като е възможно те да не са еднакви във всички части на рака. Тъканните проби, отстранени за биопсия, може да не покажат всички мутации, докато течните биопсии предлагат по-добър шанс за откриване на тези генетични промени.

"Течната биопсия може да промени правилата на играта при изследването на рака", казва Миро Вентури, глобален ръководител на отдела за биомаркери за диагностика на Roche. "От гледна точка на поносимостта за пациентите и управлението на заболяването, предимствата на неинвазивните, бързи и лесно повторяеми тестове са ясни. А в по-дългосрочен план течната биопсия може да се използва за ранно откриване на признаци на рак, преди да се появят симптомите. Това би могло да доведе до значителна промяна в начина, по който разбираме и лекуваме рака", допълва той.

"От гледна точка на лечението увеличеният достъп до течни биопсии, особено за пациенти, които нямат налична тъкан или не могат да се подложат на нова инвазивна биопсия, може значително да увеличи броя на пациентите, които ще се възползват от мощни целеви лекарства, особено при рак на белия дроб. Тъканта би могла да бъде запазена и за други нови изследвания, например за имунотерапия на рака, където понастоящем няма налични кръвни тестове", коментира Лукас Амлер, старши директор в отдел "Разработване на онкологични биомаркери" на Genentech.

Силата за подобряване на показателите за прогресия и преживяемост ще бъде крайният фактор, който ще определи дали течната биопсия ще се превърне във водещ диагностичен инструмент.

Идва ли краят на тъканните биопсии?

Течните биопсии имат потенциала да направят революция в лечението на рака, но те все още са в началото на своето развитие. Затова вземането и изследването на тъканни проби далеч не е излишно, а остава златен стандарт.

„Течната биопсия няма да замени тъканната биопсия в обозримо бъдеще", казва Йоаким Ягорстранд от отдела по геномика и онкология в Roche Diagnostics. "Въпреки това течната биопсия ще допълни тъканната биопсия, позволявайки на повече пациенти да бъдат изследвани. Проблемът е, че в много случаи просто няма достатъчно тъкан, която да се изследва. Тази нова, минимално инвазивна техника има потенциала да промени прогностичния и предиктивен пейзаж за генотипиране на рак на белия дроб и да повлияе на лечението на пациентите. Мисля, че сме близо, но все още не сме стигнали напълно дотам“, допълва той.

"Използването на кръвен тест, вместо да се разчита на тъкан, би било пробив, тъй като понякога при хирургичната биопсия не се взема достатъчно тъкан", казва д-р Джесме Фокс, медицински директор на Фондацията за рак на белия дроб "Рой Касъл" - благотворителна организация за борба с рака на белия дроб. "Науката все още не е напълно готова, но има надежда за бъдещето", смята той.