1. Регистратура „НДК“ (ул. „Пенчо Славейков“ 31) няма да работи на 4.12.2034
2. Поради предстоящите празничните дни през декември, на 22.12 и 23.12 проби за МИКРОБИОЛОГИЯ няма да се приемат
3. Регистратурата в Бургас няма да работи на 28.12 и 29.12.2023

„ГЕНИКА“ е единствената лаборатория в България, сертифицирана за извършване на IGHV анализ

Изследването определя мутационен статус на гените при пациенти с хронична лимфоцитна левкемия

25.11.2022 г.

Лаборатория „ГЕНИКА“ е първата и единствена българска лаборатория, която успешно премина международно сертифициране от European Research Initiative on CLL (ERIC) за определяне на IGHV мутационен статус при пациенти с хронична лимфоцитна левкимия. ERIC е европейска организация, посветена на борбата на пациенти и лекари с хронична лимфоцитна левкемия и свързаните с нея заболявания.

Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) е една от най-честите форми на левкемия при възрастните. Протичането на заболяването е изключително променливо, при някои пациенти е агресивно, което изисква лечение възможно най-скоро след поставяне на диагнозата. То често рецидивира, а в някои случаи не се влияе от терапията.

Около 30% от диагностицираните пациенти са с индолентна форма на заболяването и никога не се нуждаят от лечение. Мутационният статус на гените на тежката верига на имуноглобулините (IGHV) е един от най-стабилните прогностични маркери при пациенти с ХЛЛ, до голяма степен поради факта, че той остава стабилен във времето и с напредването на заболяването, и е независим от други клинични и биологични параметри. Определянето на IGHV мутационния статус при новодиагностицирани пациенти е от изключително значение за определяне на най-подходящата терапия, както и за определяне на тежестта на заболяването.